Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Táncház a Szalai Közösségi Házban

Utolsó módosítás: 2019-03-04 11:19:14 2019. március 04.

Az Egri Roma Szakkollégium tagjai számára nagyon fontos a cigány kultúra és hagyomány megőrzése, továbbadása, ezért táncoktatással és táncházzal készültünk a gyerekeknek.

A félév egyik programjára szeptember 5-én került sor az egri Szalai Közösségi Házban.  Nagyon vártak már bennünket a telepen lakó gyerekek és az ott dolgozó felnőttek is. Izgatottan léptünk be a közösségi ház ajtaján, hiszen mi sem tudtuk pontosan, hogy hány főre számíthatunk, mennyire lesznek a gyerekek együttműködők vagy aktívak. Meglepő módon sok érdeklődő eljött, így betekintést nyerhettek az autentikus cigány zene és tánc sajátosságaiba.

Célunk az volt, hogy élő zenés kíséret mellett átadjuk azt a tánctudást, amellyel rendelkezünk és hogy tudatosítsuk bennük a cigány hagyományok őrzésének fontosságát. A táncoktatásnál a gyerekek érdeklődően figyelték az általunk bemutatott tánclépéseket, majd próbáltak becsatlakozni a bátrabbak. Jó volt látni, ahogy egymást bíztatták a tánctanulásra. Miután befejeztük az „oktatás" részét a programnak, elkezdődött a táncház. Itt már szinte teljesen felszabadult volt a hangulat és a zenére elkezdtek bulizni, táncolni a gyerekek. A programban sort kerítettünk arra is, hogy az ottlévők bemutassák „Ki Mit Tud?". A gyerekek előadták táncaikat szólóban és párban egyaránt, volt, aki énekelt. Nagyon jó hangulatban telt el a délután.

Elsődleges célunk az volt, hogy továbbadjuk a tánctudásunkat a gyerekeknek, de emellett fontos az is, hogy példaként szolgáljunk számukra. Szeretnénk, hogy a cigány származású fiatalok meglássák a tanulás értékét és hogy tudatosuljon bennük, ez az egyetlen kiút a szegénységből.

 

A rendezvény az EFOP-3.4.1-15-2015-00003 „PéldaKép-p Szakmai Program (Kapcsolatépítés, Kutatás, Hálózatosodás és Társadalmi felelősség vállalás) az Egri Roma Szakkollégium tagjainak munkájával" projekt keretében jött létre.

 

 


< Vissza