Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Tutor munkacsoport

Utolsó módosítás: 2016-11-16 14:54:12 2016. november 16.

Tutor munkacsoport küldetésnyilatkozata


A szakkollégium alapvető célkitűzése, hogy hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató roma értelmiségiek formálódásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel.
A magyarországi roma felzárkózás érdekében kiemelt feladat a jövőt építő értelmiség képzése, amelyhez a szakkollégium tehetséggondozó műhely munkát végez.

Mit is értünk tutorálás alatt?

2015 márciusától- májusig erre egy nagyszerű alkalmat tudott biztosítani a szakkollégium számára a Szociálpedagógia tanszék, és a pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola között megköttetett együttműködési megállapodás.

Mivel a szervezetünk több tagja is érzett magában motivációt és fontosnak is tartották az ilyen fajta munkavégzést, úgy határoztunk, létrehozunk egy újabb munkacsoportot, ami kifejezetten a pétervásárai iskolában folytatott segítői munkával foglalkozott. A tőlünk már megszokott módon, itt is igyekeztünk minél szélesebb és sokszínűbb munkát végezni, természetesen figyelembe véve az iskola tanulóinak igényét, és így a következő munkaformákban tevékenykedünk:

- Korrepetálás:

Tagjaink kifejezetten a tanulási nehézségekkel rendelkező nebulókat igyekeznek felzárkóztatni az osztály átlagához, valamint a kiemelkedően magas tehetséggel és affinitással bíró tanulókat is külön órákon tartják kondícióban, mivel, mint tudjuk, „Az ismétlés, a tudás anyja." Reményeink szerint az ebben a programban résztvevő gyerekek számára olyan segítséget tud majd nyújtani a szakkollégium, ami a tanulmányi eredményeiken is látható lesz majd az év végi bizonyítványukban.

- Motivációs beszélgetés:

A pétervásárai iskola egy kifejezetten perifériára szorult településen van, így az ott élő fiatalok kevés kitörési lehetőséget láthatnak a környezetükből. Csoportos motiváló beszélgetéseket tartottunk számukra, amelyek keretein belül a tanulmányok, továbbtanulás, jövőbeli terveik, valamint az esetleg számukra eddig ismeretlen képességek felismerése és azok kiaknázása. Ezeken a beszélgetéseken javarészt hátrányos helyzetű, illetve roma származású gyerekek vesznek részt.

Fontos számunkra, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a gyerekekkel. Hiszen a szakkollégiumi tagok akár példa és motivációként is szolgálhatnak számukra tanulmányaik, illetve egyéni életútjuk során.

 


< Vissza