Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Roma Art táborban vettünk részt a nyáron

Utolsó módosítás: 2019-04-08 09:52:43 2019. április 08.

Szakkollégiumunk meghívást kapott 2016.augusztus 1-6. között a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán megrendezett táborba, ahol országos szinten képviseltették magukat a Szakkollégiumok.

 

A Kaposvári Egyetem Roma Szakkollégiuma ROMA ART címmel Holokauszt tábort szervezett a Magyarországon működő Roma Szakkollégiumok részére.

Az esemény 2016. augusztus 1-6. között a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán került megrendezésre. A rendezvényen való részvétel teljesen ingyenes volt. Az Egri Roma Szakkollégium is részt vett az eseménysorozaton. Ahol nagy szeretettel fogadtak minket a szervező diákok.A szállás elfoglalása után a folyosókon beszélgettünk a többi vendéggel.
Az egyik este a bemutatkozás témájában telt. Itt a működésünk, történetünk ismertettük és a jövőbeli céljainkat vázoltuk a többiek számára egy Prezi előadás keretében. A programok sokszínűek voltak: a napirendben helyet kaptak a művészeti, hitéleti, oktatási és gazdasági színtér neves személyiségeinek előadásai. Megismerhettük más roma szakkollégiumok működését, és a már ismertekkel jó kapcsolattartási lehetőséget biztosított ez a tábor. Tanulságos volt látni, hogy egy ugyan olyan nevet viselő jogintézmény, többféleképp is működhet. Legfőképp a Kaposvári Roma Szakkollégium élete tárult elém.

Betekintést nyertem hogyan működnek együtt a Napkerék egyesülettel. Érdekes, változatos programokon vettem részt pl.: egyetem épületeinek bejárása, strandolás, zenélés, kosárfonás, főzés, kirándulás. Egyet ki is emelnék, mégpedig a Roma holokauszt ünnepséget.

Ez egy kiállításmegnyitóval egybekötött megemlékezés volt. Kokas József kosárfonó alkotását tekinthették meg a látogatók, amely lekicsinyített vagonokat ábrázolt. Külön érdekesség, hogy a vagonajtókat a szakkollégisták készítették egy előző napi kosárfonó program keretében. A szervező Bogdán Imre azt szeretné, hogy a jövőben egy állandó tárlat adhasson helyet a II. világháború alatt elszenvedetteknek. Mivel egyetlen cigánymúzeum sincs Somogy megyében.

Írta: Bálint Gergely
Fotó: Bálint Gergely 

 


< Vissza